De voordelen van extra vierge olijfolie in onze natural pindakaas

Extra vierge olijfolie in onze healthy peanut butter, waarom? Extra vierge olijfolie is een van de weinige vetten waarover bijna iedereen het wel eens is; het is supergezond! Uit vele onderzoeken naar de gezondheidseffecten van olijfolie blijkt dat de vetzuren en antioxidanten erin krachtige, gunstige effecten hebben op de gezondheid, zoals een verlaagd risico op hartziekte. Olijfolie bevat erg veel onverzadigde vetzuren en bevat een bescheiden hoeveelheid vitamine E en K. De extra vierge variant zit vol met antioxidanten. Deze stoffen zijn biologisch actief en sommige ervan kunnen ernstige ziektes helpen bestrijden. Sommige van de belangrijkste antioxidanten zijn de ontstekingsremmende oleocanthal en oleuropeine, een stof die LDL-cholesterol beschermt tegen oxidatie.

Waar komt olijfolie vandaan?

Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone, geraffineerde en olijfolie van eerste persing te koop. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf. 

Welke soorten olijfolie zijn er?

  • Olijfolie van eerste persing (Vierge): enkel met druk geperst, zonder verhitting. De duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Dit staat ook bekend als Extra Vierge olijfolie.
  • Geraffineerde olijfolie: verkregen door raffinering van olijfolie van eerste persing. Door verhitting en afkoeling worden onzuiverheden verwijderd. waarbij ook wat smaak verloren gaat.
  • Olijfolie: Mengsel van geraffineerde olijfolie en olijfolie van eerste persing. 
  • Olie uit afvallen van olijven: Hiervoor worden olijven gebruikt die niet door de eerste kwaliteitsselectie zijn gekomen en is vaak van mindere kwaliteit.

Wat zijn de voordelen van extra vierge olijfolie?

  • Ontstekingsremmend. De belangrijkste ontstekingsremmende effecten van extra vierge oliijfolie lijken te worden bewerkstelligd door de antioxidanten in olijfolie, vooral oleocanthal, dat blijkt te werken als ibuprofen. Als je veel extra vergine olijfolie eet kan dat leiden tot een afname van het risico op verschillende ontstekingsziektes, vooral hartziektes.
  • Bescherming tegen cardiovasculaire ziektes. Uit onderzoeken naar het Mediterrane dieet blijkt dat hartziektes hiermee voorkomen kunnen worden. Extra vierge olijfolie beschermt je lichaam o.a. vanwege de ontstekingsremmende functie, beschermen van LDL Cholesterol deeltjes tegen oxidatieve schade, verbeteren van endotheelfunctie (bekleding bloedvatwanden).
  • Verlagen van risico op ziektes, zoals kanker en cognitieve beperkingen.

 

 

Bronnen: 
Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
A Healthy Life. https://www.ahealthylife.nl/

 

Terug naar blog