Hoe gezond is whey eiwit?

Whey proteïne is een van de meeste bestudeerde supplementen in de wereld. Vele studies toonden aan dat whey meer is dan alleen een eiwit. Het bevat vele andere voedingsstoffen, waarvan sommige met krachtige effecten. In dit artikel gaan we dieper in op whey eiwit, hoe het werkt en hoe gezond whey eiwit poeder is.

Wat is whey eiwit

Wat is whey eiwit?

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van het menselijk lichaam.

Ze worden gebruikt om verschillende belangrijke dingen te maken, waaronder pezen, organen en huid, maar ook hormonen, enzymen, neurotransmitters en verschillende moleculen. Eiwitten zijn ook de bouwstenen van de contractiele elementen in je spieren. Ze zijn samengesteld uit aminozuren, kleinere moleculen die als kralen aan een touwtje met elkaar verbonden zijn.

Sommige aminozuren worden geproduceerd door de cellen van uw lichaam, terwijl andere worden geleverd door het voedsel dat u eet. De aminozuren die je uit voedsel moet halen, worden essentiële aminozuren genoemd.

Eiwitten die alle negen essentiële aminozuren leveren zijn de beste, en wei-eiwit zit er boordevol van
Het bevat bijzonder veel belangrijke aminozuren met vertakte ketens (BCAA’s), zoals leucine, en bevat ook een grote hoeveelheid cysteïne

Studies tonen aan dat leucine het meest anabole (groeibevorderende) aminozuur is, en cysteïne kan helpen de niveaus van het cellulaire antioxidant glutathion te verhogen

Whey eiwit lijkt bijzonder effectief te zijn in het stimuleren van de groei bij mensen.

gezonde voordelen van whey eiwit

Wat zijn de effecten van whey supplementen op spiermassa en kracht?

Whey eiwitpoeder wordt veel gebruikt door atleten, bodybuilders, fitness modellen, krachtsporters en duursporters.

De manieren waarop whey eiwit de spier-/krachttoename bevordert, zijn onder meer:

  • Bouwstenen: Het levert eiwitten en aminozuren, die dienen als bouwstenen voor verhoogde spiergroei.
  • Hormonen: Het verhoogt de afgifte van anabole hormonen die de spiergroei kunnen stimuleren, zoals insuline.
  • Leucine: Het bevat veel het aminozuur leucine, waarvan bekend is dat het de spiereiwitsynthese op moleculair en genetisch niveau stimuleert
  • Snelle opname: Whey eiwit wordt zeer snel opgenomen en gebruikt in vergelijking met andere soorten eiwitten

Het is aangetoond dat whey eiwit vooral effectief is bij het vergroten van spiergroei wanneer het vlak voor, na of tijdens een training wordt ingenomen. Echter de meest relevante factor bij spiergroei is de totale dagelijkse eiwitinname. Vergeleken met andere soorten eiwitten, zoals soja eiwit, presteert whey eiwit doorgaans iets beter. Het blijft belangrijk voldoende eiwitten te halen uit voeding. Als je al voldoende eiwitten hieruit haalt, zal een toevoeging van whey eiwit minimale extra voordelen bieden.

Ontgrendel uw spieropbouwende potentieel! Ontdek de beste supplementen voor uw reis. Ontdek de ultieme keuzes voor maximale winst.

Whey eiwit verbetert de verzadiging en kan gewichtsverlies bevorderen

Eiwit is het meest verzadigende macronutriënt en is bekend om zijn vermogen een bijdrage te kunnen leveren aan het afvallen. Het innemen van whey eiwit is een geweldige manier om de eiwit inname te verhogen, wat grote voordelen kan hebben bij het verliezen van vet en het creëren van droge spiermassa. Laten we eens dieper ingaan op de vraag: is whey eiwit goed voor afvallen?

Overige gezonde voordelen van whey proteine

Whey proteine is meer dan een hoogwaardige eiwitbron, het bevat ook andere nuttige voedingsstoffen. Naast het bevorderen van spiermassa en het bijdragen aan afvallen biedt whey eiwit tal van andere gezondheidsvoordelen. Denk hierbij aan het verlagen van de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het verminderen van symptomen van stress en depressie. Het kan beschermen tegen kanker, vermindert de symptomen van hepatitis, verhoogt de botmineraaldichtheid en nog meer. Het feit dat whey eiwitpoeder een zeer hoog gehalte heeft aan het aminozuur cysteïne lijkt veel van deze gezondheidsvoordelen te bemiddelen. Cysteïne doet dit door het niveau van glutathion te verhogen, de belangrijkste antioxidant in ons lichaam.

Dosering en bijwerkingen van whey proteine

Een algemeen aanbevolen dosering voor whey eiwit is 1-2 maatschepjes (20-45 g) per dag. Meestal wordt een eiwitten shake na het sporten aanbevolen. Houdt hierbij rekening dat als je al een hoge eiwitinname hebt, het toevoegen van whey eiwit bovenop je huidige inname niet nodig kan zijn.

Er is geen bewijs gevonden dat whey eiwit nierbeschadiging of osteoporose zou kunnen veroorzaken. Het is zelfs aangetoond dat eiwitten beschermen tegen osteoporose, terwijl ze geen invloed hebben op gezonde nieren.

Het eten van te veel whey eiwit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals misselijkheid, winderigheid, diarree, pijn en krampen. Sommige mensen zijn ook allergisch voor wei.

Over het algemeen kan whey proteïne veilig worden ingenomen, zonder problemen.

Whey eiwit van A Pro87 Nutrition

Met meer dan 20 jaar ervaring heeft Anis Ammar een eigen lijn sportvoeding gelanceerd. Van eiwitpoeder in diverse smaken (o.a. de premium pure whey milk chocolate, pistache, creamy pear en vanille eiwitpoeder), vitamines, mineralen en kits die je helpen op te starten zoals de spieren opbouwen starter kit en de afvallen starter kit. Een compleet assortiment met hoogwaardige voedingssupplementen. Elk ingrediënt is getest en daarnaast zijn tevens alle eindproducten getest. Zo weet je zeker dat je krijgt wat er op het potje staat. Eiwitpoeder kopen? Hoogwaardige kwaliteit is van belang.

Conclusie

Whey eiwit is een uitzonderlijk gezonde manier om meer eiwitten aan uw dieet toe te voegen. Het is een hoogwaardige eiwitbron die efficiënt door het menselijk lichaam wordt opgenomen en gebruikt. Dit is vooral belangrijk voor atleten, bodybuilders of mensen die spiermassa en kracht moeten opbouwen terwijl ze vet verliezen. Als je er aan denkt om te beginnen met whey eiwit supplementen, kijk dan ook naar hoogwaardige kwaliteit supplementen, zoals de lijn van Anis Ammar, A Pro87 Nutrition.

Terug naar blog