Wat doet whey eiwitpoeder met je lichaam?

Whey eiwitpoeder is erg populair onder sporters. Gemiddeld heeft ons lichaam elke dag zo’n 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Wanneer je vaak sport heeft je lichaam behoefte aan meer eiwit. Om deze reden krijgen fanatieke krachtsporters het advies om meer eiwit in te nemen. Bij duursporters zorgt voldoende eiwit voor minder spierpijn en beter herstel. Hoeveel eiwit je nodig hebt als sporter, is afhankelijk van je doelstelling. Dit varieert van 1,2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Wat is proteïne poeder?

Eiwitten zijn voedingstoffen en bouwstoffen. Eiwitten leveren energie (calorieën) en aminozuren (bouwstenen). Een ander woord voor eiwit is proteïne. Bijna alle voedingsmiddelen bevatten eiwit, zowel plantaardig als dierlijk. Eiwitpoeder is een poeder met een hoge concentratie aan eiwitten. De meest populaire eiwitpoeders zijn whey eiwitpoeder en whey isolaat eiwitpoeder. De eiwitten in deze poeders bevorderen en ondersteunen het herstel- en behoud van spiermassa, wat heel gunstig is voor sporters. Daarnaast kan whey proteine ook helpen bij afvallen.

Hoe wordt whey eiwitpoeder gemaakt?

Whey eiwit is een bijproduct dat ontstaat tijdens de productie van kaas. Tijdens dit proces ontstaat er een vloeibare whey, welke wordt gefilterd, verhit en gedroogd waarna er een eiwitpoeder overblijft. Whey eiwitpoeder doorloopt vele stappen voordat het bij jou aan de deur geleverd wordt.

 • Melken van de melkkoeien
 • Pasteurisatieproces, waar ongewenste bacteriën worden gedood, gekookt en gekoeld
 • Transportatie naar kaasfabriek
 • Na een pasteurisatieproces is de melk 80% caseine en 20% whey. Door natuurlijk voorkomende enzymen toe te voegen aan de melk wordt de wei gescheiden van de caseine.
 • Zuiveren en filteren van de whey van vet, water en ongewenste mineralen
 • Whey wordt gedroogd in een turbine met als eindresultaat een eiwitpoeder
 • Toevoegen van de smaak
 • Kwaliteitscontrole
 • Verpakken en verzenden

Whey isolaat is extra gezuiverd en daarom een puurdere vorm van whey met minder lactose, vezels en vetten.

Welke soorten eiwitpoeders zijn er?

Er zijn 3 hoofdtypes whey eiwit; concentraat, isolaat en gehydrolyseerd whey eiwit. Whey concentrate bevat tussen de 70-80% eiwit en heeft veelal de beste smaak, vanwege de vetten en lactose. Bij whey isolaat zijn er door het filteringsproces de meeste koolhydraten en vetten verwijderd en bevat deze vorm zo’n 90% eiwit. Hydrolysaat is het duurste soort whey proteine en heeft een proces genaamd hydrolyse doorlopen dat ervoor zorgt dat het lichaam eiwit kan opnemen. Deze vorm is eenvoudiger te verteren voor ons lichaam. Het wordt gebruikt als medische eiwitaanvulling en zuigelingenvoeding. Het is tevens vrij van lactose.

Hier is het verschil tussen wei concentraat en wei isolaat. Weet welke wei je wanneer moet nemen.

Waar is whey eiwitpoeder goed voor?

Het gebruiken van whey eiwitpoeder is een gemakkelijke manier om meer hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen. Wanneer je sport heb je genoeg eiwitten nodig voor je spierherstel, spierbehoud en spieropbouw. Eiwitten bevatten aminozuren, welke nodig zijn voor je immuunsysteem. Daarnaast kan whey eiwitpoeder helpen bij het afvallen door honger gevoel te verminderen en stofwisseling te verhogen. Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel als het gaat om sportvoeding. Whey proteine bevat alle negen essentiële aminozuren die niet op natuurlijke wijze door het menselijk lichaam kunnen worden geproduceerd.

De voordelen op een rij:

 • Het bevorderen van spiergroei
 • Het verminderen van hongeraanvallen
 • Het vasthouden van spiermassa
 • Het bevorderen van een afvalproces door het verminderen van eetlust, tijdelijk verhogen van de stofwisseling en het voorkomen van verlies van spiermassa tijdens het afvallen

Proteine poeder kopen van A Pro87 Nutrition

Ben jij op zoek naar een kwalitatief goede eiwit shake? Bij A Pro87 Nutrition kijken we naar diverse factoren om de samenstelling van onze eiwitpoeders te bepalen.

 • Bewezen werkende ingrediënten en samenstelling
 • Goede structuur en overheerlijke smaken
 • Strenge kwaliteitseisen
 • Alle eindproducten worden getest

Op basis hiervan hebben we een Premium Pure Whey concentraat en een 100% whey isolaat ontwikkeld, die ieder hun eigen doel dient. Onze smaken zijn divers. Denk maar aan de overheerlijke pistache, peer, chocolade, cookie of bijvoorbeeld de vanille eiwitpoeder.

Niet alleen kun je bij ons terecht voor het kopen van whey eiwit. A Pro87 Nutrition heeft een breed scala aan sportvoeding, vitamines en supplementen, mineralen, spieren opbouwen starter kit, afvallen starter kit en nog veel meer.

Hoe gebruik je whey protein?

Proteine poeder is eenvoudig te gebruiken en kan op verschillende manieren aan je dieet worden toegevoegd. Je kunt van eiwitpoeder een eiwit shake maken door het eiwitpoeder te mixen met water of melk. Daarnaast kun je eiwitpoeder ook toevoegen aan smoothies of gebruiken in bakrecepten. Denk maar aan een overheerlijke proteine pannenkoek. De aanbevolen dosering varieert afhankelijk van je individuele doelstelling. In het algemeen wordt geadviseerd om 20-30 gram per portie te consumeren, bij voorkeur na een training voor optimaal spierherstel.

Conclusies:

 • Eiwitpoeders zijn poeders met een hoge concentratie aan eiwitten
 • Whey eiwit doorloopt vele stappen, welke begint bij de melk van de melkkoeien
 • Melk is gemaakt van twee proteïnen: caseïne en whey
 • Eiwitshakes zijn erg populair onder sporters
 • Whey proteïne helpt bij het opbouwen van spiermassa, spierbehoud en spierherstel.
 • De whey eiwitpoeders van A Pro87 Nutrition worden onderworpen aan strenge kwaliteitseisen, waardoor wij altijd de beste kwaliteit leveren
Terug naar blog